Adaptarea casei pentru siguranta batranilor

Infirmiere recomandate

Infirmiera BUCURESTI - Nusa Mihailescu Nusa M BUCURESTI Am 52 ani ,am lucrat  ca bona 5 ani , iar copilasii mei,   s-au facut mari, si au plecat la scoala si la gradi .

Infirmiera BUCURESTI - Irina Crisan Irina C BUCURESTI Sunt infirmiera in Terapie intensiva.

Infirmiera BUCURESTI - Mariana Dumitru Mariana D BUCURESTI .

Vezi toate infirmierele din orasul tau

Odata cu inaintarea in varsta, mobilitatea scade si lucrurile aparent banale pot provoca accidente grave. Daca pentru tine este usor sa ai acces la toate intrerupatoarele din casa, pentru o persoana in varsta poate fi extrem de dificil sa aprinda lumina. In acest fel, exista riscul accidentarii din cauza intunericului. Adapteaza-ti locuinta la nevoile celui varstnic si reda-i astfel independenta si siguranta.

Inlatura podelele alunecoase

Unul dintre principalele pericole de accidentare o reprezinta suprafetele alunecoase din baie, bucatarie, hol sau dormitor. Desi este mai confortabil sa te bucuri doar de parchet sau de gresie, pentru a inlatura pericolul de alunecare podelele ar trebui acoperite in totalitate cu covoare.

Nici bucatile mici de covor sau carpetele nu sunt prea sigure. Dimpotriva, un mers greoi combinat cu o carpeta si parchet sau gresie poate echivala cu o alunecare. Daca nu vrei sa te desprinzi de designul preferat, atunci opteaza pentru incaltamintea antiderapanta. Gasesti papuci sau sosete de acest gen distribuite chiar de companii farmaceutice.

Fii atent la cablurile care ar putea sa constituie un pericol de accidentare. Incearca sa le cosmetizezi cat mai mult si, in special, sa nu le lasi intinse pe jos. In acest fel, oricine s-ar putea impiedica de ele.

Pentru ca in baie este mai tot timpul umezeala, foloseste covorase speciale, care sa acopere o suprafata cat mai mare. Acestea se pot aseza si in cada, ca si covoras impotriva alunecarii.

In ceea ce priveste apa calda, ar fi bine daca ai seta de la centrala temperatura pentru apa fierbinte. Opteaza pentru cateva grade mai putin pentru a elimina posibilitatea accidentarii cu apa fierbinte.

Asigura-te ca dispui de o aerisire eficienta, pentru ca aburii de la baie pot duce la stari de ameteala sau lesin.

Aplica in cat mai multe locuri manere sau bare de sustinere

Pentru a facilita accesul in baie, la dus sau in cada, ai putea instala manere sau bare special concepute pentru sustinere. Utilizarea acestora nu trebuie sa se limiteze doar la incaperile predispuse alunecarii. Foloseste-le de asemenea pe holuri (sunt utile mai ales pe intuneric, noaptea) sau in dormitorul batranului, pentru o mai buna sustinere atunci cand se da jos din pat.

Pentru ca poate fi destul de dificil pentru o persoana in varsta sa gaseasca intrerupatorul de lumina, ar fi indicat sa iti montezi sisteme cu senzori care aprind lumina intr-o incapere atunci cand acestia recepteaza miscare. Daca nu este posibil, atunci poti opta pentru lampile de veghe, care vor asigura o iluminare difuza in conditii de intuneric.

Atentie cu medicamentele!

In ceea ce priveste medicamentatia, ai grija ca toate flacoanele cu pastile sa fie asezate la vedere si bine etichetate, pentru a nu exista confuzii. Ar fi bine daca ai lasa pe frigider sau atasat de dulapul pentru medicamente un orar pe fiecare zi in care sa fie specificata clar ora la care trebuie sa se ia anumite pastile si care sunt acestea. Daca si asa consideri ca nu este suficient, ai putea lasa la vedere borcanase sau pahare care sa contina medicamentatia necesara unei anumite ore din zi.

Atentie cu focul!

Chiar daca dispui de alarme pentru incendiu, este mai bine sa previi accidentele care pot rezulta in urma folosirii decorespunzatoare a surselor de caldura/foc/gaz. Asadar, renunta la acestea si fa rost de un aprinzator electric. Aprinzatorul electric se va stinge si aprinde la o singura apasare de buton. Daca nici acest mecanism nu este folositor, atunci achizitioneaza-ti un aragaz cu plita electrica sau cu sistem de aprindere electric. Scapi asa de folosirea chibriturilor.

Daca ti-e frica de scaparile de gaze si crezi ca varstnicii de care ai grija nu mai sunt suficient de indemanatici pentru a nu uita gazele deschise, atunci recurge la sisteme de siguranta, la detectoare de gaz sau pur si simplu asigura un mijloc de aerisire permanent. Exista sisteme de siguranta pentru absolut orice. In functie de necesitati, poti securiza dulapurile, aragazul, frigiderul, ferestrele etc.

Autor: Dana Spataru

Afla mai multe despre ingrijirea batranilor!


Infirmiere pe CautaInfirmiera.ro:
Infirmiera Bucuresti I Infirmiera Brasov I Infirmiera Cluj I Infirmiera Constanta I Infirmiera Galati I Infirmiera Iasi I Infirmiera Oradea I Infirmiera Ploiesti I Infirmiera Sibiu I Infirmiera Suceava I Infirmiera Targu-Mures I Infirmiera Timisoara

Toate sfaturile
CautaBona.ro CautaMenajera.ro