Cum sa ai grija de batranii bolnavi de Parkinson

Infirmiere recomandate

Infirmiera BUCURESTI - Nusa Mihailescu Nusa M BUCURESTI Am 52 ani ,am lucrat  ca bona 5 ani , iar copilasii mei,   s-au facut mari, si au plecat la scoala si la gradi .

Infirmiera BUCURESTI - Irina Crisan Irina C BUCURESTI Sunt infirmiera in Terapie intensiva.

Infirmiera BUCURESTI - Mariana Dumitru Mariana D BUCURESTI .

Vezi toate infirmierele din orasul tau

Ingrijirea unei persoane care sufera de Parkinson este o adevarata provocare si o schimbare dramatica a stilului de viata. Cel care ingrijeste trebuie sa fie prezent in permanenta langa pacientul sau.

De asemenea, persoana care are grija de pacientul cu Parkinson trebuie sa fie bine organizat, sa cunoasca foarte bine boala, sa fie atent la nevoile si schimbarile fizice si mentale ale pacientului.

Cele mai importante lucruri insa pe care trebuie sa le posede infirmiera sunt determinarea si taria. Nu este foarte usor sa ai grija de astfel de pacienti care sunt extrem de solicitanti.

Informeaza-te despre boala Parkinson

Persoanele care au grija de pacientii cu boala Parkinson trebuie sa fie bine informati despre ce inseamna aceasta afectiune. Cunoasterea simptomelor si complicatiilor este un pas foarte important. Cei mai multi oameni sunt constienti de simptomele fizice ale acestei boli insa ignora total simptomele psihice precum dementa, depresia sau halucinatiile.

Aceste simptome sunt insa cele mai stresante pentru cei care au grija de persoanele bolnave. De asemenea, trebuie sa stii si ca simptomele difera de la pacient la pacient si adesea foarte subtile.

O voce mai slabita poate fi un semn al acestei afectiuni, ca si modificari ale scrisului de mana. Principalele simptome ale bolii Parkinson sunt tremuraturile, rigiditatea musculara, miscarile incetinite, problemele sexuale.

Cum sa previi cazaturile

Unele dintre principalele simptome ale bolii Parkinson sunt instabilitatea fizica si cazaturile. Cazaturile, in special la pacientii in varsta, pot duce la fracturi si alte rani grave. Pentru a preveni aceste accidente este indicat sa il incurajezi pe pacient sa foloseasca obiectele potrivite pentru a evita cazaturile, precum bastoanele sau mergatoarele speciale pentru cei batrani.

De asemenea, este indicat sa te asiguri ca locuinta este un spatiu sigur, bine luminat si organizat. Casa trebuie sa fie in permanenta curata, fara obiecte aruncate in jur, de care pacientii se pot impiedica.

Tot in locuinta mai pot instala si manere ajutatoare, in special in baie, de care pacientii sa se prinda. La dus ai grija sa asezi un scaun sau o patura pe care pacientii sa nu alunece sa si sa se loveasca.

Ai grija de dieta pacientului


Pacientii care sufera de boala Parkinson sunt mai predispusi la constipatie. Este astfel foarte important sa te asiguri ca dieta lor este bogata in fibre si lichide. Ai grija si la modul in care pacientii inghit mancarea.

Pe masura ce boala avanseaza, pacientii pot intampina dificultati de inghitire a alimentelor si se pot ineca din ce in ce mai frecvent. Alimentele sub forma de piure si supele sunt indicate in alimentatia acestor pacienti.

Asigura-te ca pacientul urmeaza tratamentul medicamentos

Atunci cand ai grija de un pacient care sufera de boala Parkinson trebuie sa stii modul in care medicamentele pe care le ia interactioneaza cu alte medicamente. Aceste medicamente pot avea efecte secundare severe, chiar atunci cand sunt combinate cu banalele calmante.

Autor: Mihaela Rotaru

Toate sfaturile
CautaBona.ro CautaMenajera.ro